Táto funkcia Androidu v tichosti skenuje tvoje fotografie v galérii. Pozri sa, ako ju môžeš vypnúť
Mnohí užívatelia ostali nemilo prekvapení, keď odhalili v smartfóne aplikáciu, ktorá sa tam dostala sama.
Spoločnosť Google minulý rok potichu nainštalovala na milióny Android zariadení funkciu SafetyCore, ktorá okamžite zalarmovala komunitu a mnohí IT experti si všimli, že funguje tak trochu ako spyware.
Google funkciu obhajuje čestnými úmyslami. Vo svojej podstate je SafetyCore funkciou, ktorá chráni pred sexuálnym obťažovaním ako dospelých užívateľov, tak hlavne mladistvých tým, že automaticky cenzuruje a varuje pred nevhodnými fotkami. Rovnako keď chceš poslať niekomu fotku podobného charakteru, najskôr ťa smartfón upozorní, čo všetko hrozí a až po potvrdení môžeš fotku poslať.
Mnohí z vás aspoň raz za život dostali do správy fotografiu, ktorú si vôbec neželali a ktorú by najradšej nevideli. Práve pre nich je funkcia SafetyCore záchranou, no ako podotýkajú experti, spôsob, akým sa Google rozhodol funkciu predstaviť a ako funkcia pracuje nie je úplne “kóšer”.

SafetyCore funkcia totiž pracuje tak, že má prístup k tvojej galérii a analyzuje všetky fotografie, ktoré máš v mobile. Keďže ale Google ohľadom tejto funkcie nevyložila karty hneď na stôl, mnohí užívatelia sa začali oprávnene zamýšľať, či SafetyCore neposiela informácie Googlu alebo inej spoločnosti.
Google sa vyjadril, že SafetyCore funguje výhradne lokálne, teda neposiela dáta ani spoločnosti, ani žiadnej tretej strane. To potvrdili aj nezávislé analýzy, napríklad tímom zas GrapheneOS.
Neprehliadni
“SafetyCore nie je limitovaná len na odhalenie nahoty. Ide o viacúčelovú systémovú službu, ktorá pomáha modelom strojového učenia klasifikovať rôzne typy nežiadaného obsahu, teda okrem nahoty aj spam, podvody a malvér,” hovoria IT analytici.
Užívatelia nie sú spokojní
Ako sme ale spomenuli, užívatelia nie sú nadšení z novej funkcie hlavne preto, lebo ju Google nainštaloval do ich zariadenia potichu a spoločnosť vydala vyjadrenie až keď bol oheň na streche a ľudia sa začali sťažovať.
“Nikto sa ma nespýtal na súhlas a inštaláciu sa nedalo zastaviť, ani pauznúť. Pozeral som, ako sa SafetyCore nainštalovala na môj smartfón a to dokonca aj keď som mal zapnuté mobilné dáta, pričom mám v smartfóne jasné nastavené, aby sa na dátach nič nesťahovalo ani neinštalovalo. Popis funkcie ti nepovie nič a táto služba si pýta povolenie k absolútne všetkému,” píše sa v jednej recenzii v Obchode Play.
Užívateľov znepokojilo aj to, že aplikácia nemá žiadnu ikonu a nezobrazuje sa v zozname bežných aplikácií. Ako ale informuje portál Zdnet, dá sa aj napriek všetkému odinštalovať.
Ako odinštalovať SafetyCore?
Ak chceš odinštalovať funkciu SafetyCore, ako prvé si otvor nastavenia a nájdi aplikácie. Tu závisí od modelu smartfónu. Na niektorých modeloch budeš musieť otvoriť zoznam systémových aplikácií.

Na iných, ako napríklad na zariadeniach POCO, sa SafetyCore funkcia zobrazí hneď v základnom zozname. Nájdi aplikáciu “Android System SafetyCore” a otvor ju.
Následne stačí len kliknúť na možnosť odinštalovať alebo deaktivovať, podľa toho, čo budeš mať na výber.

Tvoja voľba
Hotovo. Ku koncu musíme ale povedať, že odinštalovanie SafetyCore je tvojim rozhodnutím. Na jednu stranu táto funkcia skutočne pomáha zachytávať citlivý obsah. Spoločnosť však Google SafetyCore nainštalovala bez slova a súhlasu na milión zariadení, čo vyvoláva legitímne obavy. Na niektorých zariadeniach sa dokonca vôbec nedajú upraviť povolenia, ku ktorým má SafetyCore prístup.
Apple má podobnú funkciu Communication Safety, no na rozdiel od Googlu spoločnosť Apple jasne komunikovala a vysvetlila funkciu, pričom užívateľom dala aj možnosť funkciu vypnúť alebo zapnúť. Podľa mnohých je to oveľa férovejší a správnejší prístup, než ako to urobila spoločnosť Google.