Toto si hneď vypni na Facebooku! Aj úplne cudzí ľudia, ktorí majú tvoje mobilné číslo, si ťa môžu nájsť

Toto nastavenie na Facebooku umožňuje ľuďom, ktorí majú tvoje mobilné číslo, nájsť tvoj profil. Túto funkciu si preto vypni, aby si chránil svoje súkromie.

facebook uvodny obrazok titulka
Zdroj: Vosveteit.sk

V dnešnej dobe, keď trávime na internete čoraz viac času, prakticky takmer každý, ochrana súkromia nebola nikdy viac dôležitejšou. Nehovor viac o tom, že kvantum informácií na internete zdieľame dobrovoľne, no len málokto si uvedomuje, kto každý môže k týmto informáciám pristupovať. Častokrát to nie sú len priatelia. Možno si to ani neuvedomuješ, ale tvoj profil môže byť dostupný pre ľudí, ktorým by si ho vôbec nechcel ukázať, a to len preto, že majú tvoje telefónne číslo. Mnohokrát o tom, že niekto má tvoje mobilné číslo, nemusíš pritom ani vedieť.

Predstav si jednoduchú situáciu: niekto, kto má uložené tvoje mobilné číslo v mobile, napríklad bývalý kolega, šéf, alebo dokonca niekto, kto ti chce zámerne uškodiť, si ťa ľahko vyhľadá na Facebooku a následne si bude prezerať tvoj profil. Tomuto by si sa pravdepodobne chcel vyhnúť.

Odoberaj Vosveteit.sk cez Telegram a prihlás sa k odberu správ

Možno ani netušíš, že Facebook im s tým aktívne pomáha. Automaticky totiž odporúča tvoje konto každému, kto má tvoje číslo v mobilnom telefóne. A keďže veľa ľudí necháva svoj profil nastavený ako verejný, ten dotyčný môže vidieť tvoje príspevky, fotky, miesto, kde pracuješ, kam cestuješ a mnoho ďalšieho.

Tieto informácie sa dajú zneužiť rôznymi spôsobmi. Útočník môže napríklad za teba vydávať, kontaktovať tvojich priateľov s cieľom obalamutiť ich a získať na ich úkor prospech, alebo sa dokonca pokúsiť o fyzický útok, napríklad vykradnúť ti dom či byt v čase, keď si na dovolenke. Samozrejme, situácia nemusí byť vždy tak dramatickou. Niekedy nemusíš len chcieť, aby si tvoj profil pozeral niekto, s kým jednoducho nechceš zdieľať svoje súkromie, napríklad niektorí kolegovia z práce alebo známi z minulosti.

Našťastie, toto nastavenie sa dá pomerne jednoducho zmeniť. Stačí len vedieť, kde ho nájdeš. Tu je návod:

Ako vypnúť vyhľadávanie profilu cez tvoje telefónne číslo

Poďme sa nižšie pozrieť na samotný návod, na ktorý poukázal server Vedelisteze.sk.

  • Otvor si aplikáciu Facebook a klikni na svoj profilový obrázok v pravom hornom rohu.
  • V rozbaľovacej ponuke vyber možnosť „Nastavenia a súkromie“, potom klikni na „Nastavenia“.
  • Posuň sa nižšie do sekcie „Publikum a viditeľnosť“ a zvoľ „Ako vás môžu ľudia nájsť a kontaktovať“.
  • Nájdeš možnosť „Komu môže Facebook navrhovať váš profil na základe telefónneho čísla alebo e-mailovej adresy“. Túto funkciu jednoducho vypni.

Nižšie ti prikladáme aj snímky obrazovky, ako sa môžeš k tomuto nastaveniu dostať. Mimochodom, môžeš si deaktivovať aj možnosť vyhľadania tvojho profilu podľa e-mailu.

Pevne veríme, že tento návod ti pomôže chrániť si lepšie svoje súkromie. Poznáš aj ty nejaké obdobné nastavenie? Daj nám o ňom vedieť nižšie v komentároch alebo na sociálnych sieťach.

Google News Pridaj si Vosveteit.sk medzi obľúbené zdroje v Google News Pridať