Android sleduje každý tvoj pohyb. Cez tieto nastavenia v telefóne obmedzíš sledovanie tvojej polohy

Sledovanie Android smartfónov nemôžeš úplne vypnúť, ale vieš ho minimalizovať. Pozri sa, ako na to.

Sledovanie polohy
Zdroj: pngall.com, Vosveteit.sk

Tvoj Android telefón vie presne, kde sa nachádzaš. Pre niektoré aplikácie je to praktické, napríklad pre aplikácie ako navigácia, počasie, vyhľadávanie reštaurácií. Pre súkromie to ale môže byť problém. Google sleduje tvoju polohu nielen cez Google Mapy, ale aj cez ďalšie zabudované aplikácie. Našťastie väčšinu sledovania sa dá vypnúť, aj keď tým niektoré appky obmedzíš alebo úplne znefunkčníš.

Vypni Google sledovanie cez prehliadač

Choď na myactivity.google.com 

Odoberaj Vosveteit.sk cez Telegram a prihlás sa k odberu správ

Zobrazia sa ti tam tri typy aktivít, Aktivita na webe a v aplikáciách, História polohy a história YouTube. Každú môžeš spravovať zvlášť. Efektívnejšie je použiť Riadenie aktivity v ľavom menu, tu naraz vidíš všetky tri a môžeš vypnúť aj personalizáciu reklám.

Ako vymazať sledovanie Android smartfónu?
Zdroj: Vosveteit.sk

Aktivita na webe a v aplikáciách zahŕňa všetko, čo robíš v Google službách. Môžeš vypnúť sledovanie úplne alebo nechať zapnuté, no zastaviť ukladanie histórie. Podobne Časová os a história polohy sleduje, kde sa pohybuješ. Tu sa oplatí skontrolovať aj zoznam zariadení, ktoré tvoju polohu sledujú, môžeš odpojiť staré telefóny.

Kto chce, môže vypnúť aj YouTube históriu, ktorá sleduje vyhľadávania a pozerané videá.

Ak chceš, môžeš vymazať už zozbierané dáta. V menu Vymazať aktivitu vyber časový rozsah, napríklad za poslednú hodinu, deň, všetko alebo vlastný interval. Ak zapneš overenie v rámci monitoringu tvojej aktivity, Google ťa bude pýtať heslo pred zmazaním histórie. To zabezpečí, že nikto iný nemá prístup k tvojim záznamom.

Automatické mazanie je ďalšia možnosť, zvoliť si môžeš interval 3, 18 alebo 36 mesiacov.

Nastavenia a rýchle prepínanie

Na smartfóne choď do nastavení a do vyhľadávania napíš Riadenie aktivity. Ak máš viac účtov, vyber ten, ktorý chceš spravovať. Tu môžeš vypnúť sledovanie aktivít aj nastaviť auto-delete.

Rýchle zapínanie/vypínanie polohy sa dá riešiť cez Rýchle nastavenia. Potiahnutím z hornej lišty uvidíš ikony ako Wi-Fi, Bluetooth, baterku a Polohu. Ak ikona chýba, klikni na ceruzku (Pixel spodná časť, Galaxy horná časť), presuň ju do viditeľnej časti a môžeš kedykoľvek prepínať.

poloha GPS mapa
Zdroj: Vosveteit.sk

Vypnutie polohy celkovo

Dlhým stlačením ikony Poloha alebo cez Nastavenia > Poloha sa dostaneš k prepínaču Používať polohu. Tu môžeš funkciu jednoducho vypnúť celkovo.

Ako vymazať sledovanie Android smartfónu?
Zdroj: Vosveteit.sk

Dôležité je ale povedať, že Android môže sledovať polohu aj cez GPS, Wi-Fi, mobilné siete alebo iné senzory. Klikni na Služby polohy (alebo Lokalizačné služby), kde nájdeš možnosti ako:

  • Upozornenia na zemetrasenia
  • Núdzové zisťovanie polohy: Dáva záchranke tvoju polohu, aj keď vypneš GPS. Ak je vypnutá, operátor môže stále odoslať polohu pri tiesňovom volaní.
  • Google Presná poloha: Používa Wi-Fi a siete na presnejšie určenie polohy
  • Google Časová os: Spravuje historické záznamy
  • Google Zdieľanie polohy: Zdieľanie polohy s rodinou či priateľmi
  • Wi-Fi a Bluetooth scanning: Umožňujú presnejšie určenie polohy, aj keď sú vypnuté

Núdzové zisťovanie polohy odporúčame nechať zapnuté.

Aplikácie jednotlivo

Choď do Nastavení a nájdi možnosť Aplikácie. Rozklikni aplikáciu, ktorej chceš obmedziť prístup k polohe a otvor si jej povolenia. Alternatívou je ísť priamo do nastavení povolení, kde uvidíš jednotlivé povolenia a v nich každú aplikáciu, ktorá má ku konkrétnemu povoleniu prístup. Každú môžeš nastaviť niekoľkými spôsobmi. Povoliť vždy, iba pri používaní, pýtať sa vždy alebo zakázať. Presnú polohu môžeš taktiež zapnúť alebo vypnúť pre konkrétnu appku.

Niektoré aplikácie budú chcieť obnoviť povolenie, musíš rozhodnúť, či s tým budeš žiť, alebo zvoliť alternatívu.

Vymazanie histórie polohy cez Google Mapy

Otvor Mapy > klikni na profilovú ikonu > Nastavenia > Poloha a ochrana súkromia > Časová os . Potvrď, že chápeš možné obmedzenia aplikácií, a klikni na Vymazať. Môžeš vybrať celý čas alebo interval a nastaviť automatické mazanie po 3, 18 alebo 36 mesiacoch. Odporúčame ale časovú os úplne vypnúť.

Týmto spôsobom dokážeš získať väčšiu kontrolu nad tým, kto sleduje tvoju polohu a ako dlho sa údaje uchovávajú. Budeš mať viac súkromia, no niektoré appky môžu fungovať menej presne alebo obmedzene.

Google News Pridaj si Vosveteit.sk medzi obľúbené zdroje v Google News Pridať